Zbog čega i kada su bitumenske šindre dobar izbor za krovove?

16.06.2022.

Bitumenske šindre. Ovaj odličan materijal srećemo na sve više mesta i kod nas!
Ali zašto ih vredi koristiti? Kada mogu biti idealan izbor za nas?
O tome će biti reči u ovom blog postu.

Počnimo odatle, šta je bitumenska šindra?

To je krovni materijal sa kojim se lako rukuje, lako se formira i ima mnogo pozitivnih svojstava. Nije slučajno što je sve rasprostranjeniji kod nas, kao ni to da je toliko popularan i u inostranstvu.
Sastoji se od bitumena nanešenog na veoma čvrstu podlogu i prekrivenog granulama. Na dnu ima samolepljivu bitumensku površinu za lakše pričvršćivanje. Naravno da će nam trebati ekseri kako bismo bili sigurni da sve ostaje na svom mestu, ali o tome ćemo kasnije. Pogledajmo sada prednosti bitumenske šindre.

Lako, praktično i vanvremensko rešenje

Ako je jedno krovno rešenje lakše od ostalih, to će u nekim slučajevima biti prednost. Na primer, tokom renoviranja ne želimo ili nam nedostaje novac za zamenu greda i letava ispod crepova. Rešenje može biti postavljanje bitumenske šindre. Ovo će značiti manje opterećenje za krovnu konstrukciju.
Međutim, sve to ne vredi ako bismo trebali radove počinjati iznova svakih godinu dve. Ko želi da menja krov svake godine? Ne želiš ni ti! Dobra vest je da nećeš ni trebati. Jer ako izabereš bitumensku šindru, dobićeš veoma izdržljivo i dugotrajno rešenje.
Ako za primer uzmemo, samolepljive bitumenske šindre TORONTO koje su kod nas dostupne, proizvođač na njih daje 10-godišnju garanciju za vodonepropusnost. Gornji sloj obezbeđuje zaštitu od jakog UV zračenja, a samolepljivi deo u potpunosti sprečava ulazak vlage. Materijal ne truli, na njega zapravo ne utiču vremenske prilike zbog čega traje veoma dugo.

Savršen izbor za izdvojene, zakrivljene i male krovne površine!

I nije samo mala sopstvena težina zbog čega vredi koristiti ovu metodu pokrivanja krova. Veoma je dobar izbor i kada su u pitanju složeniji oblici ili lučni krovovi, jer je fleksibilan, lako se oblikuje, formira i uklapa, lako prati luk krova.
Postoji oblast primene u kojoj je već danas poželjan, to su manje krovne površine iznad psećih boksova ili držača bicikala. Takođe su ekonomično i brzo rešenje za ostale manje krovne površine.

Lako izvođenje

Činjenica da je njegova sopstvena težina manja od drugih rešenja obećava da će biti laka za implementaciju. Zatim, tu je jednostavnost upotrebe, brza mogućnost oblikovanja, da ne spominjemo postavljanje, što svako može da reši kod kuće uz malo istraživanja, vežbe ili rutine.
Tokom izgradnje potrebna nam je OSB osnovna površina, za šta pričvrščujemo ostale slojeve. Zakucavamo okapnu ploču, koja odvodi paru, pa sledi podloga za šindre, a zatim i sama šindra, i gde je potrebno, greben, takođe od ovog materijala.

Kontaktiraj nas jer možemo pomoći.

 

Komentara
Komentara
0
Pošalji komentar
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.