Sve što treba znati o tiplama

16.06.2022.

Tiple se koriste za ojačavanje veze fasadne izolacije sa zidom. Tiple su podjednako bitne kao i ostali delovi sistema toplotne izolacije, te je važno da znamo koje vrste postoje, kako se koriste, kada je koja veličina preporučena.

Vrste tipli

U našoj ponudi možeš birati među mnogim vrstama tipli. Međutim, dele se na dva osnovna tipa: tiple sa metalnim udarnim klinom (za kamenu vunu) i samospuštajuće tiple (za polistiren). Kod prve vrste, sa metalnim klinom, da biste ga pričvrstili, potrebno je udarni klin udariti čekićem. Preporučuje se korišćenje bavarskog čekića od 500 grama. Mora se voditi računa da podmetači utonu u izolacioni materijal za najviše do 1-1,5 mm.

Samospuštajući tiplovi imaju vijčani dizajn i mogu se utopiti u izolacioni materijal pomoću specijalnog alata za ugradnju. Udubljene delove ispunjavamo pogačom od izolacionog materijala. Ovako obezbeđujemo savršeno homogenu površinu sa odličnom funkcijom toplotne izolacije. Još jedna prednost je funkcija samokontrole. Deo ispod podmetača se kompresuje ako je pravilno pričvršćen. U suprotnom on se izvuče te odmah znamo da je neispravno postavljen.

Oba tipa tipli se implementiraju samo kad se lepak za pričvršćivanje sistema osušio.

Koliko tiplova nam je potrebno?

Potrebno nam je najmanje 6 komada po kvadratnom metru. Ali što je zgrada viša, to je više tipli potrebno.
Prava količina zavisi od nekoliko stvari. Visina i oblik objekta, očekivano opterećenje vetrom, maksimalna nosivost izolacionog materijala i tipli. Zbog intenzivnijeg kretanja vazduha, veći broj komada se mora postaviti na ivice odnosno rubne oblasti.

Dužina i prečnik

Jedan od najboljih načina da se odredi dužina tiple je da se izbuše probne rupe. Odgovarajuća veličina se određuje kako bi se osigurala minimalna dubina ugradnje/pričvrščivanja. Tačnu veličinu daje dubina ugradnje plus debljina termoizolacione ploče. Ako je fasada veoma neujednačena, možda će vam trebati i različite dužine tipli. Najčešće se koriste tiple koje su 8 cm duže od debljine izolacije, što je adekvatno u 95% slučajeva.

Hajde da proverimo zid!

Da bismo izabrali pravi tip, prvo treba da ispitamo zid. Zatezna zona tiple mora biti savršeno usklađena sa karakteristikama zidne konstrukcije da bi tipla obavila svoju funkciju. Ovo nije zanemarljiv, štaviše obavezan je korak.
Dakle, izbor vrste nije tako lak zadatak. Međutim, to je apsolutno neophodno i važno! Vrsta tiple će samo onda odgovarati ako ima tehničko odobrenje ili ocenu kategorije upotrebe, prikladnu za datu vrstu zida.
Međutim, ako identifikovani građevinski materijal nije naveden ili je upitan njegov kvalitet (u slučaju stare zidne konstrukcije), treba sprovesti preciznije ispitivanje. Ovo znači testirati na licu mesta vađenjem tiplova, a ovu uslugu možeš naručiti od nas.
Tokom ispitivanja utvrđujemo koja vrsta tipli će biti primenljiva na datu zidanu konstrukciju i vrstu termoizolacionog materijala koji će se koristiti. Poslaćemo ti i elektronski izveštaj o tome, u kojem ćeš pored vrste i broja komada tipli po kvadratnom metru dobiti i niz korisnih informacija. Na primer, informacije o metodi lepljenja, podatke o proračunu dužine tipla ili šemu za postavljanje.

Ako imaš dodatna pitanja, kontaktiraj nas!

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.