Postupci postavljanja toplotne izolacije za energetski efikasan dom

16.06.2022.

U današnje vreme prilikom izgradnje nove kuće neka vrsta termoizolacionih postupka se računa u osnovne zadatke, a i u slučaju starijih stambenih objekata to se isplati uraditi. Ovim možemo da minimiziramo rasipanje toplotne energije, smanjimo troškove i poboljšamo subjektivni osećaj topline. Nekoliko metoda izolacije je veoma popularno, vredi ih proučiti pre nego što izaberemo onaj koji nam odgovara.
Pre donošenja odluke o spoljnoj toplotnoj izolaciji, preporučljivo da se razmotri nekoliko faktora. Važno je poznavati svojstva datog izolacionog materijala, njegovu paropropusnost, izdržljivost, otpornost na vatru, drenažu i zdravstvenu bezbednost.
Dosta precizno možemo izračunati za koliko vremena će se investicija isplatiti, što zavisi od toga u kom obimu planiramo renoviranje, da li ćemo zameniti stolariju i grejni sistem. Moramo tačno da znamo cenu toplotne izolacije i cenu izgradnje. Uz profesionalnu spoljnu izolaciju, definitivno možemo uštedeti, jer doprinosi smanjenju računa za grejanje.
Postoji više metoda toplotne izolacije koje možete izabrati. Naša veb prodavnica nudi najrasprostranjenije, vrhunske izolacione materijale, tako da svi mogu pronaći onaj koji im najviše odgovara.

Koje procedure toplotne izolacije postoje?

Svi materijali imaju termoizolaciona svojstva, ali najbolja su izolaciona svojstva vazduha. Toplotna izolaciona svojstva različitih materijala zavise koliko mogu u sebi sadržati vazduha. Najpopularniji materijali su kamena vuna, stiropor i grafitni izolatori, a ne možemo zaboraviti ni XPS izolator za sokle.
Najtraženiji izolacioni materijal je kamena vuna, koja je izdržljiva i tako decenijama štiti spoljašnje zidove naše kuće. Nezapaljiv i samim tim je vatrootporan čime sprečava širenje požara. Ima dobru paropropusnost, štiti naš dom od buđi, a pored odlične toplotne izolacije, dobar je i zvučni izolator, što je takođe važan faktor.
Grafitna toplotna izolacija je veoma praktično rešenje. Grafitni prah se dodaje sirovini tokom proizvodnje, tako da postaje vatrootporan, otporan na pritisak i ima dobru toplotnu izolaciju zbog niske apsorpcije vlage. Zbog ovih svojstava i tanji sloj je dovoljan za odgovarajuću izolaciju. Pri transportu, skladištenju i radovima na izolaciji mora se voditi računa zbog tamne boje koja se lako zagreva, pa se lepak brže veže i time je teže raditi sa njim.
Treći veoma popularan materijal je stiropor ili EPS (ekspandirani polistiren). Dostupan je ne samo kao samostalan materijal, već i kao izolacioni sistem. 98% unutrašnjosti ploče je ispunjeno vazduhom, tako da je veoma lagan i ima odličan termoizolacioni efekat. Vazduh „zarobljen“ u ćelijama stiropora ne izlazi godinama, pa se njegov izolacioni kapacitet ne smanjuje.

Ne zaboravimo na izolaciju temeljne ploče (sokle)

Treba misliti i na izolaciju sokle, jer se ovaj deo zida objekta često izostavlja prilikom izolacije starijih kuća. Međutim, ovo je veoma važan deo toplotne izolacije jer bez nje dolazi do značajnih gubitaka toplote, pogoršava se efikasnost zadržavanja toplote i razvijaju se toplotni mostovi. Izolacija ovog dela zahteva veliku pažnju i profesionalnost, u čemu će naši stručnjaci rado pomoći. Pošto je deo izolacionog materijala ispod površine zemlje, tom delu štete podzemne vode. Zbog toga treba izabrati izolacioni materijal sa minimalnim kapacitetom apsorcije vlage.

Stručnost za savršenu izolaciju

Da bi odabrani sistem toplotne izolacije bio zaista efikasan, važno je da se vrhunska toplotna izolacija profesionalno postavi na objekat. Možemo pomoći i u tome, jer smo dostupni našim klijentima svakog dana u nedelji i odgovaramo na sva pitanja koja se mogu pojaviti. Naš zajednički cilj nije samo toplina doma, već i zaštita naše okoline!

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.