Izolacija temeljne ploče (sokle) – ne propustite!

16.06.2022.

Toplotna izolacija je veoma važan segment prilikom izgradnje kuće, kako u energetskom, tako i u smislu paropropusnosti. Stoga danas sve više ljudi izoluje postojeći objekat koji je izgrađen bez izolacije. Ali kao i sve ostalo, toplotna izolacija zahteva veliku pažnju i profesionalnost. Nije važna samo izolacija fasade, već treba misliti i na profesionalnu izolaciju sokle ako zaista želimo da naš dom učinimo energetski efikasnim.
Toplotna izolacija je veoma značajna odluka i najbolja investicija. Ako sve uradimo profesionalno, bićemo nagrađeni uštedom energije i uvek ćemo imati prijatnu temperaturu u kući. Ne moramo se više boriti sa buđi, leti nećemo patiti od vrućine, a zimi konvertori ne moraju raditi na maksimalnoj snazi. Ovom odlukom možemo ne samo da uštedimo novac, već i da doprinesemo zaštiti životne sredine.

Celina pre svega

U izboru termoizolacionih materijala i u samoj toplotnoj izolaciji najvažnije je da o njima razmišljamo kao o jednoj celini. Prilikom donošenja odluke treba da damo prednost termoizolacionim sistemima i ne smemo raditi posao do pola: nemojmo izolovati samo fasadu. Ako se izostave sokle, tu će se formirati ogroman toplotni most, što će rezultirati nižim temperaturama i na podu i u celom domu. Na mnogo hladnijoj površini vlaga se brzo kondenzuje i izaziva buđ, koja je takođe opasna po zdravlje.
Moramo biti oprezni sa izolacijom sokli. Ovaj deo zgrade je najviše izložen vremenskim prilikama, te je potreban poseban izolacioni materijal.

Uputsvo prilikom izolacije temeljne ploče (sokle)

Pre svega, nađimo stručnjaka koji će pomoći da izaberemo izolacioni materijal i izračunamo cenu. Ovi koraci su veoma važni jer samo tada možemo proceniti kada će se investicija isplatiti. Tražimo profesionalca koji je stručan i u tehničkom delu, jer je izolacija vrhunskog kvaliteta beskorisna ako nije savršeno postavljena. Međutim, ako nam je potrebno stručno uputstvo, moguće je obratiti se profesionalcima.
Sistemi koji se koriste za izolaciju sokli i sredstva koja se koriste za izolaciju su potpuno isti kao kod izolacije fasade. Međutim, postoje pravila za njihovo postavljanje. Jednako je važno koristiti staklenu mrežu jer ako se izostavi, mogu se pojaviti pukotine između ploča. Tu može da prodre vlaga, što može ozbiljno oštetiti malter.

Posebnu pažnju treba obratiti na dno sokle, gde ista dolazi u kontakt sa betonom. Ovde treba izostaviti deo od 1 cm, koji će biti ispunjen lepkom. Ovo je takođe važno za zaštitu od mraza.

Kvalitetan XPS ploča je savršeno rešenje

Najsavršeniji materijal za izolaciju sokle je ekstrudirani polistiren, odnosno XPS. Odlična kao toplotni izolator, lako i lepo se nanosi i podešava. Njegova površina za lepljenje je velika i otporna je na vlagu. Dostupan je u debljinama od 2 do 20 cm, ali najčešće su ploče od 4-16 cm idealni za novoizgrađene kuće, dok za starije objekte odgovaraju ploče od 5-20 cm. Pošto su to termoizolacione ploče zatvorenih ćelija, manje su podložne oštećenju. Odličan je izbor ako želimo glatku površinu, ali ako želite da nanesete dekorativni malter na taj deo, obavezno učinite površinu hrapavim sa mrežicom i lepkom, jer će se ukrasni kamen samo na taj način dobro zalepiti.

Iako se radi o jednokratnoj i velikoj investiciji, nemojmo se plašiti da uđemo u projekat, samo sa njim možemo pobediti. Snaga je u jedinstvu sistema!

Komentara
Komentara
0
Pošalji komentar
Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.